2024. feb 15.

Nincs kegyelem a Nemzeti Földügyi Központnak?

írta: Földmester
Nincs kegyelem a Nemzeti Földügyi Központnak?

Megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), az a költségvetési szerv, amely az állami tulajdonú termőföldek és erdők kezelését, hasznosítását végzi. Most akkor sírjunk vagy nevessünk? A bejegyzést elolvasva mindenki eldöntheti…

Nem vész el, csak átalakul

Az egyéb kegyelmi ügyek mellett minimális figyelmet kapott csak a közelmúlt sajtóhírei között, hogy a kormány oldalára felkerült egy véleményezhető törvénytervezet (LINK) ezzel a címmel: „a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról”. Az egészen rövid, bő két oldalas tervezetet átolvasva egyetlen dologra következtethetünk „hatékonyság-ügyben”: attól lesz hatékonyabb a Nemzeti Földalap működtetése, hogy az NFK feladatainak többségét a jövőben az Agrárminisztérium, kisebb részét (a MePAR-rendszer működéséhez kapcsolódó egyes feladatokat) a Magyar Államkincstár fogja ellátni. Azaz vélhetően ugyanazok a szakemberek, ugyanazon falak között fogják végezni ugyanazokat a feladatokat ugyanazokkal az eszközökkel, mint eddig, csak más szervezetek égisze alatt. De nyilván hatékonyabban, hiszen ez a törvényjavaslat címe. Ja, meg így nem kell új elnököt sem kinevezni a szervezet élére (2023 nyara óta ez egyébként sem sikerült), ami csökkentheti a szervezet működési költségeit (a fiskális hatékonyság tehát akár javulhat is).

Mi is az az NFK, ami most „beolvad”?

Az NFK jogelődje még 2001-ben jött létre, közhasznú (!) társaságként működött és a jelenlegi portfoliónál kisebb földvagyont kezelt, nem tartoztak ugyanis a vagyoni körébe a természetvédelmi oltalom alatt álló területek, egyes volt honvédelmi célú területek, stb. Aztán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2007. évi megalapításával a Nemzeti Földalap kezelése is e céghez került, egészen 2010-ig, amikor egy teljesen új, javarészt sarkalatos törvény született a Nemzeti Földalapról, ez hatályos ma is. Innentől Nemzeti Földalapkezelő Szervezetként, majd 2019. július 1-től Nemzeti Földügyi Központ néven működött a most beolvasztásra kerülő szervezet. 2019 óta az NFK feladatai jelentősen bővültek: a már említett MePAR-ral kapcsolatos feladatkörök mellett mezőgazdasági öntözésfejlesztési és erdészeti szakmai feladatokat is ellát, ezek hatékonyságának növeléséről nincs szó az új törvénytervezetben.

Mire számíthatnak az NFK ügyfelei?

Sokaknak van folyamatban lévő, állami tulajdonú termőföldet érintő ügye az NFK-nál, van, akinek „csak” hónapok óta, de akad azért néhány évek óta húzódó eset is. Sokan várják például a 2023 őszi földárverések nyertesei közül, hogy megköthessék végre az adásvételi szerződéseiket… A hatékonyság akár ezeknek az ügyeknek a mielőbbi elintézésével szinte azonnal növelhető lenne. Vagy ha (két számjegyű) napokban mérhető és betartott ügyintézési határidők alapján számíthatnának érdemi döntésre az ügyfelek. Bíztató, hogy már külön miniszteri biztosa is van az NFK megszünte átalakításának és nyilván várható, hogy a most véleményezhető törvényjavaslaton túl még több, alacsonyabb szintű jogszabály módosítására is sor kerül majd az ügyben. Az ügyfelek felé pedig biztosan lesz majd nyílt és érdemi kormányzati kommunikáció az NFK beolvadásának folyamatáról és arról, hogy a ma is több mint 1,5 millió (!) hektár földet tartalmazó Nemzeti Földalap kezelése pontosan mitől is válik majd „hatékonyabbá”, ahogy azt a törvénymódosítás címe sugallja.   

Ha Neked is van ötleted arra, hogy mitől lehetne hatékonyabb a Nemzeti Földalap kezelése, véleményezd a kormány oldalán a hivatkozott törvényjavaslatot! Ha pedig  további, a termőföldekkel, mező- vagy erdőgazdasági célú ingatlanokkal kapcsolatos kérdésed, témajavaslatod van, melyekről szívesen olvasnál, úgy várjuk megkeresésed a foldkorulipalya@gmail.com címre. Amennyiben a termőföldekhez, az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatás- vagy termékreklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket!

FONTOS! Kérjük, hogy mielőtt írsz nekünk, olvasd el korábbi bejegyzéseinket is, vagy csak fusd át azok címét, hátha megtalálod a keresett információkat! Igyekszünk minden felmerülő kérdésre minél hamarabb érdemi választ adni, de gyakran előfordul, hogy a feltett kérdésben foglaltakkal korábban már részletesen foglalkoztunk egy vagy több bejegyzésünkben, amelyek a segítségedre lehetnek!

Szólj hozzá

ügyintézés termőföld Nemzeti Földalap állami föld NFK Nemzeti Földügyi Központ