2024. jan 31.

"Szia Uram! Rizstelep kápéra érdekel?"

írta: Földmester
"Szia Uram! Rizstelep kápéra érdekel?"

A bejegyzés címéből kiolvasható az immár szokásosnak mondható év eleji „agrársaláta” törvény két új rendelkezése is. Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XCIV. törvény azonban nemcsak a rizstelepekről és a termőföldek ellenértékének megfizetési módjáról rendelkezik, hanem összesen 23 jogszabály előírásain változtat. Mostani írásunkban ezek közül a legfontosabbnak és érdekesnek vélt, a termőföldekre vonatkozó szabályokat emeljük ki.

Egy új rizs nagyhatalom készül?

A szaksajtóban sem kaptak semmilyen érdemi visszhangot a törvénycsomag rizstelepekkel kapcsolatos rendelkezései, holott ezek külön fejezetet kaptak a földforgalmi törvényekben. 2024. április 1-től új világ jön a hazai rizstermelőkre, kivételes (1800 hektáros) birtokmaximummal, kedvező előhaszonbérleti és elővásárlói pozícióval. Sőt, az állam a tulajdonában álló rizstelepeket pályáztatás nélkül fogja tudni odaadni 20 évre a csóko jelentkezőknek. Olyannyira fontossá vált a jogalkotó számára a rizstelepek kialakítása és üzemeltetése, hogy áprilisig még egy önálló kormányrendelet is fog születni a rizsteleppé nyilvánítás szabályairól. Tekintettel arra, hogy a KSH adatai szerint a rizs hazai termőterülete nem éri el a 3000 hektárt (ami a hazai fogyasztás kb. 15%-át teszi ki) van még hova fejlődnie az ágazatnak, bízzunk benne, hogy ezt sikerül majd versenysemleges környezetben tenni.

A föld vételárát tilos készpénzben fizetni?

Igen, ez a főszabály január 1-je óta. Csak banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel teljesíthető egy termőföld adásvétel ellenértéke. Nem meglepő módon azonban itt is vannak kivételek, nem is kevés. Vagyis, ha például az államtól vagy egy önkormányzattól veszel földet, azt továbbra is lehet készpénzzel fizetni. Igen, a rizstelepet is. Ugyanígy a közeli hozzátartozók közti termőföld adásvétel ellenértéke is rendezhető készpénzben, ahogy az egyházak, a jelzálog-hitelintézetek és az önkormányzatok is vásárolhatnak földet készpénzért a jövőben. Tehát azoknál a jogügyleteknél maradt meg a készpénzfizetés elvi lehetősége, ahol ez egyébként sem volt jellemző a korábbi időszakban sem.

Állami sarcok eltörlése és emelése

Jó hír, hogy a termőföld vásárlás illetékmentességi köre tovább bővült, mégpedig azon erdőkkel, amelyeket vásárlás után olyan erdőbirtokossági társulat kezelésébe ad a tulajdonos, amelynek ő maga is tagja, vagy olyan erdőkezelő cégnek adja használatba, amelynek maga legalább 25%-ban közvetett vagy közvetlen tulajdonosa. A rossz hír ezzel szemben azokat érinti, akik termőföldek művelés alóli végleges kivonásában (más célú hasznosításában) gondolkodnak. Január 21-től az ilyenkor megfizetendő földvédelmi járulékok összege ugyanis átlagosan háromszorosára emelkedik. A termőföldek védelme szempontjából ez egy üdvözlendő új szabály! 

Az első 10 hektár föld megszerzése

Továbbra is kedvezményes módon, az elővásárlásra jogosultak kizárásával szerezhető meg az első tíz hektár föld tulajdonjoga, amennyiben az szántó, legelő, rét vagy erdő művelési ágú. Az új szabály, hogy a felsorolt művelési ágú földrészletek tartalmazhatnak művelés alól kivett alrészleteket is (tehát ha például egy helyrajzi számon belül az „a” alrészlet szántó, a „b” alrészlet pedig kivett árok), ebben az esetben is él a kedvezményes tulajdonszerzés lehetősége.

NFK-s megbízási szerződések megszűnése

Egy vagy három évre szóló megbízási szerződésed van az NFK-val? Mostantól nemcsak annak lejáratakor (vagyis október 15-én) szűnhet meg. A Nemzeti Földalapról szóló törvény – a jelenleg hatályos megbízási szerződésekre is vonatkozóan – hét új esetkört vezet be a megbízási szerződések megszűnésére. A jó hír az, hogy közös megegyezéssel is megszüntethető a megbízási szerződés, azonban azt a föld eladása, bármilyen egyéb módon történt hasznosítása (pl. haszonbérbe adás, eladás) is megszünteti, ahogy például az ingatlan-nyilvántartási adatok olyan megváltozása is, amely alapján a föld kikerül a Nemzeti Földalapból.

Öntözés egyszerűbben

Mezőgazdasági termelőként csatlakoznál egy „fenntartható vízgazdálkodási közösséghez”  (leánykori nevén öntözési közösség), illetve konkrétan egy üzemelő ún. harmadlagos műhöz (ahhoz sz öntözőrendszerhez, amely a csatornától a földre juttatja a vizet)? Ezt az üzemeltető, vízjogi engedéllyel rendelkező csak akkor tagadhatja meg, ha a megnövekedett vízigényt műszakilag nem tudja kiszolgálni az adott harmadlagos mű vagy nem áll rendelkezésre elég víz. Újdonságként megjelenik az öntözött területek tulajdoni lapjain a „fenntartható vízgazdálkodási közösség területe” jogi jelleg. Ez mindenképpen értéknövelő tényező lehet a jövőben akár a föld eladása, akár egy földalapú hitelfelvétel esetén.

Tulajdoni lapot ingyen?

Igen, ez is lehetséges lesz 2024. október 1-jétől. Az új ingatlan-nyilvántartási törvény (tervezett) hatályba lépésétől, amennyiben öntözési beruházáshoz vagy az osztatlan közös tulajdon egyszerűsített megszüntetéséhez kéred, úgy ingyenesen juthatsz tulajdoni lap másolathoz. További előremutató eleme az új ingatlan-nyilvántartási szabályozásnak, hogy várhatóan októbertől a tulajdoni lapok tartalmazni fogják a földhasználó egyes adatait is, vagy azt a tényt, hogy nincs bejegyzett földhasználója az ingatlannak. Ehhez az új szabályhoz is csak annyi komment, hogy ideje volt már!

A felsoroltakon túl számos egyéb agrár- (pl. vad- és halgazdálkodási) és nem agrártárgyú (pl. fémkereskedelemről szóló) módosítást tartalmaz a salátatörvény, melyeknek földügyi vonatkozásai nincsenek. Izgatottan várjuk tehát a rizstelepek létesítésének részletszabályait, ahogy azt is, hogy vajon hány állami rizstelepet sikerül pályáztatás nélkül 20 évre haszonbérbe adni vagy készpénzért értékesíteni a jövőben?!

Ha a leírtak kapcsán vagy a saját tapasztalataid alapján további, a termőföldekkel, mező- vagy erdőgazdasági célú ingatlanokkal kapcsolatos kérdésed, témajavaslatod van, melyekről szívesen olvasnál, úgy várjuk megkeresésed a foldkorulipalya@gmail.com címre. Amennyiben a termőföldekhez, az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatás- vagy termékreklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket!

FONTOS! Kérjük, hogy mielőtt írsz nekünk, olvasd el korábbi bejegyzéseinket is, vagy csak fusd át azok címét, hátha megtalálod a keresett információkat! Igyekszünk minden felmerülő kérdésre minél hamarabb érdemi választ adni, de gyakran előfordul, hogy a feltett kérdésben foglaltakkal korábban már részletesen foglalkoztunk egy vagy több bejegyzésünkben, amelyek a segítségedre lehetnek!

Szólj hozzá

tulajdoni lap öntözés megbízási szerződés agrársaláta rizstelep földhasználó illetékmentess