2023. júl 03.

Termőföld ársapka: élt két hónapot

írta: Földmester
Termőföld ársapka: élt két hónapot

Az Országgyűlés még 2022 végén fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján 2023. május 1-jétől a korábbiaktól eltérő módon kívánták szabályozni a termőföldek adásvételi szerződésbe foglalható maximális vételárát és így a teljes földpiacot. Ez a – kezdetektől szakmai aggályokkal övezett és a piaci viszonyokat egyértelműen torzító – szabályozás végül mindösszesen két hónapig keserítette meg a földpiac szereplőinek az életét. 2023. július 1-jétől egy újabb törvénymódosítás szép csendben visszaállította a korábbi szabályozást, amely alapján a termőföld vételárát már nem az agrárkamra által közzétett korábbi földárakhoz képest, hanem ismételten az adott termőföld húsz évre vetített jövedelemtermelő képességéhez képest igyekeznek maximálni. A két hónapot élt szabályozás hibáit korábbi bejegyzésünkben igyekeztünk felsorolni, itt csak azt jegyezzük meg, hogy a kamara által közzétett földárak sok helyen még a Nemzeti Földügyi Központ honlapján elérhető, az osztatlan közös tulajdonú földek bekebelezéséhez ajánlott vételáraknál is alacsonyabbak voltak. Ebből következően szinte senki nem akarta eladni a földjét a korábbiaknál sokkal nyomottabb árakon és – szerencsére átmenetileg – a földpiac majdnem teljes egészében leállt. Július 1-jétől pedig a korábbi szabályok szerint újraindul és bízunk benne, hogy a két hónapot élt szabályozás miatt elmaradt tranzakciók így már meg tudnak valósulni egy kevésbé szigorúan korlátozott földpiacon.

Azonban július 1-jétől további földügyi szabályváltozások is hatályba léptek, hiszen a vonatkozó legújabb „agrársaláta” törvény összesen 32 jogszabályt módosított, melyek közül több mint 10 földügyi tárgykört is érint.

Fontos változás, hogy a termőföld adásvételi szerződések kötelező közzétételének (kifüggesztésének) időtartama a korábbi 60 napról 30 napra csökkent. Vagyis ennyi idő áll rendelkezésére mostantól az elővásárlói jogukkal élni kívánó személyeknek arra, hogy gyakorolják ezen jogosultságukat az eladó földek tekintetében.

Az új földpiaci belépőket és a kevés földdel rendelkező szereplőket segíti a földtulajdonhoz jutásban az az új rendelkezés, amely mentesíti a teljes elővásárlói joggyakorlási procedúra alól azokat a földvásárlásokat, ahol a vevő a megvásárolt földdel együtt sem éri el a 10 hektáros földtulajdont és az újonnan vett föld fekvéséhez képest 20 kilométeren belüli az életvitelszerű lakóhelye. Ez a szabály remélhetőleg sok pályakezdő vagy fiatal gazda földtulajdon-szerzését segíti majd elő.

Egyértelművé teszi a módosított szabályozás azt is, hogy az adásvételi szerződésekben a mindenkori magyar fizetőeszközben (jelenleg: Forint) is ki kell fejezni a föld vételárát, illetve az egybefoglalt vételáron történő adásvételnél az egyes földek értékét külön-külön is meg kell jelölni a szerződésben.

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában is több újdonságot hoz a törvénymódosítás. A zártkertek esetén 2023. január 1-jén vezették be, hogy 500 m2-es legkisebb területtel is önálló ingatlanokká alakíthatók az osztóprogramos megosztás esetén, ez az érték július 1-jétől 1000 m2-re nőtt. Az öröklés útján kialakuló osztatlan közös tulajdon kapcsán mostantól az érintett ingatlanok tulajdoni lapjára fel lesz jegyezve az a dátum is, ameddig az osztatlan közös tulajdont meg kell szüntetnie a tulajdonosoknak, így bárki pontos információkat szerezhet a fennálló kötelezettség határidejéről is. A 2012-ben indult, a részarány-földkiadásban érintett tulajdonosokat érintő ingyenes osztatlan közös kimérési program (amely érthetetlen okokból még 2023-ban sem ért véget…) végrehajtását a jövőben a kormányhivatalok földmérői és jogtanácsosai veszik át a törvénymódosítás alapján, egészen pontosan az NFK mellett „segítőként” járnak el a kormányhivatalok munkatársai ezen megosztási eljárások során. Csak bízni tudunk abban, hogy ettől a változástól majd felgyorsulhat az immár 11 éve kérelmezett osztatlan közös megszüntetési kérelmek intézése.

 

Ha további, a termőföldekkel, mező- vagy erdőgazdasági célú ingatlanokkal kapcsolatos érdekes témákról olvasnál, úgy várjuk megkeresésed a foldkorulipalya@gmail.com címre. Amennyiben a termőföldekhez, az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatás- vagy termékreklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket!

FONTOS! Kérjük, hogy mielőtt írsz nekünk, olvasd el korábbi bejegyzéseinket is, vagy csak fusd át azok címét, hátha megtalálod a keresett információkat! Igyekszünk minden felmerülő kérdésre minél hamarabb érdemi választ adni, de gyakran előfordul, hogy a feltett kérdésben foglaltakkal korábban már részletesen foglalkoztunk egy vagy több bejegyzésünkben, amelyek a segítségedre lehetnek!

Szólj hozzá

földár zártkert termőföld törvénymódosítás földpiac kifüggesztés földérték osztatlan közös ársapka