2021. dec 06.

Földet vennél? Mutatjuk, hogyan vágj bele!

írta: Földmester
Földet vennél? Mutatjuk, hogyan vágj bele!

Számtalan legenda és rémtörténet kering a földvásárlásokról, az ahhoz szükséges szakképzettségekről, a hosszú hónapokig tartó hatósági procedúrákról, a „mindent vivő elővásárlókról” és az egekbe szökő földárakról. Valamilyen igazságalapja minden hasonló történetnek van, ugyanakkor ha eldöntötted, hogy földet szeretnél venni, ne félj belevágni, ehhez ad a mostani posztunk segítséget!

Ha most indulsz el a föld körüli pályán…

Amennyiben még nem rendelkezel földtulajdonnal és nem is minősülsz földművesnek (lsd. alább), úgy is vásárolhatsz termőföldet. Ilyen esetben legfeljebb 1 hektáros (=10000 nm) földet vehetsz, vagy több olyan földet, melyek együttes területe nem haladja meg az 1 hektárt. Mivel a földügyi jogszabályok a tanyát is földnek minősítik, így akár egy legfeljebb 1 hektáros tanyát is megvásárolhatsz úgy, hogy nem vagy földművesként regisztrálva. Hogy milyen ingatlan minősül tanyának, azt a tulajdoni lapon tudod ellenőrizni, ahol a „kivett tanya”, vagy „tanya” kifejezést kell keresned. Tippünk, hogy elsőre olyan földet/tanyát keress, amire nagy eséllyel másnak nem fáj a foga. Például mert nehezen megközelíthető, mert évek óta parlagon hever, stb. Mivel a „mindent vivő elővásárló” legendájának is van némi igazságalapja, így fel kell készülnöd arra, hogy a földvásárlási folyamat során esetleg egy olyan személy is kifejezi vételi szándékát, aki az ún. elővásárlási sorrendben előtted áll, akár önmagában azzal, hogy földművesnek minősül.

A vágyott föld megszerzéséhez szükséged lesz egy ügyvédre, aki elkészíti az adásvételi szerződést és végigviszi azt a földforgalmi jogszabályok által előírt folyamaton. Ez több hónapot, jellemzően minimum egy fél évet igénybe fog venni, magában foglal egy 60 napos közzétételi időszakot, amikor a szerződésed lényegi tartalmát (a föld adatai, a vételár, a fizetési feltételek, stb.) bárki megismerheti, hogy élhessen elővásárlási jogával. Lehet tehát konkurenciád, aki elővásárlóként ugyanazon feltételekkel veheti csak meg a földet, ahogy azt Te eredetileg szeretted volna, viszont ha sikerrel jelentkezik ilyen személy, a kiszemelt föld is az övé lesz… Ha viszont nem jelentkezik elővásárló, úgy megszerezheted a vágyott területet és a tulajdonjogot ingatlan-nyilvántartási bejegyzése után birtokba is veheted azt. Sőt, erre köteles is vagy, hiszen az adásvételi szerződésben vállalnod kell, hogy a földet saját magad használod (ez alól kevés kivételt enged meg a földforgalmi törvény), megműveled és a vásárlástól 5 évig más célra nem hasznosítod, vagyis például nem betonoztatod le, hogy ott egy parkolót létesíts. Így tudsz tehát ideális esetben kb. 6 hónap alatt eljutni oda, hogy boldog tulajdonosa legyél egy legfeljebb egy hektáros termőföldnek. Vagy akár többnek is… Ha érdekel, hogyan, olvass tovább!

Ha szintet lépnél és már földművesként vásárolnál földeket…

Ha az 1 hektáros limit már kevés és további földeket vásárolnál, szükséges lesz, hogy földművesként regisztráltasd magad. Ezt a kormányhivatalban tudod megtenni és a következőket kell hozzá igazolnod:

*Azt, hogy rendelkezel valamilyen mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú végzettséggel: összesen 440 középfokú és 103 felsőfokú végzettséget fogad el a jogszabály (melyet itt találsz: https://njt.hu/jogszabaly/2013-504-20-22 ) megfelelőnek, vagyis nemcsak a sokat emlegetett „aranykalászos gazda” képesítés alapján lehet valakiből földműves…

*Ha nincs megfelelő szakmai végzettséged, úgy azt kell igazolnod, hogy legalább 3 éve mező- vagy erdőgazdasági tevékenységet folytatsz és ebből bevételed is származik, vagy legalább 3 éve legalább 25%-ban tulajdonosa vagy olyan hazai cégnek, amely mezőgazdasági termelőszervezetnek minősül és amelyben Te magad is személyesen közreműködsz a mező- vagy erdőgazdálkodói tevékenységben.

*Végül pedig meg kell jelölnöd a regisztráció során egy ún. „mezőgazdasági üzemközpontot” is, ami az agrár-tevékenységed végzésének a helye lesz. Ez természetesen lehet a lakóhelyed is, de attól eltérő ingatlan is. A lakóhely kapcsán fontos még, hogy a későbbiekben ez határozza meg a legtöbb esetben az elővásárlói ranghelyedet a földvásárlások során, vagyis minél közelebb esik a lakóhelyed a megvásárolni kívánt földhöz, annál nagyobb az esélyed, hogy meg tudod venni, mert jó helyre kerülhetsz a lehetséges elővásárlók rangsorában.

Ha túl vagy a földműves-regisztráción, már keresheted is azokat a földeket, amelyeket megvennél. Az anyagiak mellett a legfontosabb, hogy próbálj olyan földeket választani, amelyek kapcsán az elővásárlói pozíciód várhatóan jobb, mint bárki másé. Az elővásárlói jogról és az elővásárlási ranghelyekről egy következő posztunkban szólunk részletesen, ha azonban addig is nem vagy biztos a saját elővásárlói pozíciódban, úgy az ügyvéded az adataid és a megvásárolni tervezett föld jellemzői alapján biztosan tud segíteni eligazodni.

Ha pedig már feketeöves földvásárló vagy…

…akkor talán nincs is szükséged további jótanácsokra, mi azért adunk pár tippet, melyeket hasznosíthatsz a birtokbővítés során:

*Az állam minden évben vásárol, örököl, cserél földeket, így folyamatosan vannak újabb és újabb eladó állami földek. 10 hektáros mérethatárig pedig nyilvános pályáztatás nélkül, egyedi vételi ajánlatot téve is tudsz állami földet venni. Hogy ez miért jó? A folyamat sokkal gyorsabb, mintha egy másik földművestől vennél, hiszen sem hatósági jóváhagyás, sem agrárkamarai eljárás nem szükséges az adásvétel jóváhagyásához, mindössze a lehetséges elővásárlókkal kell „megküzdened”. Hogy melyek az eladó állami földek a Te lakóhelyed környékén? Kérdezd meg a Nemzeti Földügyi Központtól, amely szerv nyilvántartja ezen területek adatait és amely szerv köteles ezekről bárkinek információt adni. Az is előfordul, hogy az állam nyilvánosan meghirdeti az eladó földjeit, figyeld ezeket a hirdetményeket is és csapj le a legjobb területekre!

*Ha bármely okból nem vevőként, hanem elővásárlóként lépnél be termőföld-adásvételi ügyletekbe, akkor pedig arra figyelj, hogy az elővásárlói jognyilatkozatod kellő időben és megfelelő tartalommal érkezzen a megfelelő helyre. A megfelelő időpont a 60 napos kötelező szerződés-kifüggesztés utolsó néhány napja. Mégpedig azért, mert a túl korán beadott elővásárlói jognyilatkozatnak gyakran „híre megy” és szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az elővásárlóval látszólag „szemben álló”, ellenérdekelt felek (akár az eladó, akár a szerződésben szereplő vevő-jelölt) mindent elkövetnek, hogy akár a teljes szerződést „visszacsinálják” az elővásárló belépésének megakadályozása miatt. Erre pedig az elővásárlói nyilatkozattételi határidő lejárta után már jóval kevesebb a lehetőségük. A nyilvánosan kifüggesztett adásvételi szerződéseket 60 napig megtalálod a kormányzati portálon, ahová 2020. július 1-je óta kötelező az elhelyezés, szemben a helyben szokásos (polgármesteri hivatal hirdetőtáblája) módon történő közzététellel, a portált itt érheted el: https://hirdetmeny.magyarorszag.hu/. Az elővásárlói jognyilatkozatod kapcsán pedig arra figyelj, hogy a közzétett adásvételi szerződést teljes egészében fogadd el, vagyis minden abban foglalt tartalmi elemet el kell fogadnod és pl. nem ajánlhatsz a szerződésbe írt vételárnál magasabbat vagy nem ajánlhatsz rövidebb fizetési határidőt. A harmadik dolog, amire érdemes figyelned elővásárlóként, az a finanszírozás kérdése: amennyiben saját forrásból meg tudod vásárolni a földet elővásárlóként, úgy nincs probléma, de ha bankhitelre lenne szükséged, akkor előfordulhat, hogy a Te bankodnak nem lesz megfelelő a hitelnyújtáshoz az eredeti adásvételi szerződésbe foglalt fizetési feltételrendszer és így nem tudsz élni elővásárlási jogoddal.

*Amennyiben pedig haszonbérlettel terhelt földet vásárolnál, figyelj arra, hogy a termőföld-vásárlás utáni illetékmentességet csak abban esetben tudod igénybe venni, ha a megvásárolt földet legkésőbb a vásárlást követő 5. év végéig a saját használatodba veszed, vagyis a bérleti szerződés addig megszűnik.

*A hagyományos adásvétel mellett árverésen is vehetsz földet: a kormányhivatalok rendszeresen tűznek ki olyan árveréseket, amelyek valamely okból végrehajtás alá került termőföldekre lehet licitálni. Az ilyen eseményeken történő földvásárlásnak több előnye is van a szokásos adásvételekhez képest: a folyamat sokkal gyorsabb, hiszen valamennyi vevő- és elővásárló-jelölt egyidejűleg az árverés helyszínén tartózkodik és helyben licitál. A hatóság ebben az esetben csak a földszerzési jogosultságot és – ha elővásárlásra jogosult is van a helyszínen – az elővásárlási jogosultságot ellenőrzi (tehát azt kell csak igazolnod, hogy regisztrált földműves vagy és/vagy a konkrét föld kapcsán milyen ranghelyű elővásárlási joggal bírsz). Ha sikeres az árverés és meg tudod venni a földet, onnantól már nincs földbizottsági és további hatósági jóváhagyás, nincs 60 napos kifüggesztés, hiszen itt valójában egy hatósági határozat és nem egy adásvételi szerződés keletkezteti a tulajdonjogodat.

Bónusz tipp, ha 300 hektárnál is több földet szeretnél

Sokan nem is tudják, de több olyan eset is van, amikor a 300 hektáros földtulajdoni maximum túlléphető. Ilyen eset, ha igazolni tudod, hogy a tulajdonodban álló föld már 2014. május 1-jén is megvolt és az korábbi földed kisajátításakor kapott pénzből vásároltad, vagy osztatlan közös tulajdon megszüntetésével szerezted (a tulajdonostársaid tulajdoni hányadainak mértékéig), esetleg házastársi vagyonközösség megszüntetése során került a tulajdonodba, valamint ha földcsere útján szerezted. Az ilyen jogcímeken szerzett földekkel – ha azok 2014. május 1-jén már a tulajdonodban voltak – átléphető a 300 hektáros földtulajdoni maximum. Ha pedig időponttól függetlenül örökölsz egy földet és azt később elcseréled egy nagyobb területre, ez a nagyobb terület sem számít bele a 300 hektáros törvényi maximumba.

De van egy másik esetkör is, amikor akár földművesnek nem minősülő földtulajdonosok is szerezhetnek 300 hektár feletti földtulajdont: ez pedig az osztatlan közös tulajdonnal érintett földekre vonatkozó új tulajdonszerzési lehetőségek valamelyike, melyekkel 2021. január 1-je óta élhetnek az érintettek. Folyamatosan nagyon sok kérdés merül fel az osztatlan közös földtulajdon felszámolása kapcsán, és mivel a rendszer nem egyszerű és a kormányzati kommunikáció, a tulajdonosoknak nyújtott szakmai tájékoztatás finoman szólva is elmarad a kívánatostól, ezért a közeljövőben több posztot is szentelünk majd e témakörnek. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy az a majd’ 4 millió földtulajdonos, akinek osztatlan közös tulajdonú földben tulajdonrésze van, tisztán lásson és élni tudjon a számára biztosított jogszabályi lehetőségekkel, de legfőképpen, hogy e földek sorsa végre rendeződjön. De mivel egy bónusz tippet ígértünk, eláruljuk, hogy ha nem vagy regisztrált földműves, de osztatlan közös tulajdonnal érintett földeken legalább 3 éve fennálló tulajdonjoggal bírsz, úgy bármelyik új módszert választva akár túl is lépheted a 300 hektáros földtulajdon-szerzési maximumot. A részletekért figyeld további posztjainkat és eláruljuk majd azt is, hogy hogyan tudod a legegyszerűbb módon megszüntetni a fennálló osztatlan közös tulajdont. Ne feledd, az 1/1 arányú tulajdonjog komoly értéknövekedést jelent minden földnél, érdemes tehát belevágni akár laikusként is!

 

Ha Te is földet vennél, de elakadtál a feltételek útvesztőjében vagy egyedi földügyi problémára keresel választ, esetleg javasolnál nekünk olyan témákat, melyekről szívesen olvasnál a blogon, írj nekünk bátran a foldkorulipalya@gmail.com címre.

 

Szólj hozzá

földműves földvásárlás földtulajdon termőföld adásvétel 300 hektár elővásárló