2022. feb 04.

Így mentesülhetsz az illetékfizetés alól földvásárlásnál

írta: Földmester
Így mentesülhetsz az illetékfizetés alól földvásárlásnál

Ha vásárolunk egy ingatlant, azután kevés kivételtől eltekintve illetéket kell fizetni. Ugyanez a helyzet, ha ajándékba kapjuk és akkor is, ha öröklés útján válunk ingatlantulajdonossá. De mi a helyzet a termőföldek adásvételéhez, ajándékozásához és örökléséhez kapcsolódó illetékfizetési kötelezettséggel? Mire kell figyelni, milyen kedvezmények vannak és azokat ki veheti igénybe? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat mostani bejegyzésünkben. 

1.) Földvásárlás utáni illetékfizetés és mentességek

Alapesetben az adásvételi szerződésben szereplő vételár 4%-át kell illetékként megfizetni termőföld vásárlásakor (ún. visszterhes vagyonátruházási illeték). Ha az alábbiakban részletezett kedvezmények vagy mentesség nem érvényesíthető, akkor érdemes tehát ezzel az összeggel is számolni kiadásként az adásvétel megtervezésekor.

Nézzük az illetékmentes földvásárlási eseteket: Nem kell illetéket fizetni a termőföld vásárlása után, amennyiben a tulajdonjog bejegyzésétől számított legfeljebb 6 éven belül az új tulajdonos nem adja el a földet, azt maga hasznosítja (tehát nem adja haszonbérbe vagy szívességi használatba) mező-, illetve erdőgazdasági célra, és nem alapít rajta haszonélvezeti jogot sem. Ezen feltételek fennállása esetén tehát nem kell illetéket fizetni. Ebben a legfeljebb 6 éves időszakban is bérbe lehet adni azonban a földet olyan cégnek, melynek a földtulajdonos vagy annak közeli hozzátartozója legalább 25%-ban tulajdonosa, vagy ingyenesen is át lehet engedni a föld használati jogát közeli hozzátartozó javára vagy az imént említett cégnek, ha az ún. családi mezőgazdasági társaságnak minősül.

A következő vizsgálatra érdemes esetkör a haszonbérbe adott föld megvásárlásához kapcsolódó illetékmentesség: amennyiben valaki egy fennálló haszonbérleti szerződéssel terhelt földet vásárol meg, és nem kíván illetéket fizetni, úgy ehhez a tulajdonszerzéstől számított 5. év végéig kell saját használatába vennie a földet. Vagyis ha a vásárlástól számított 5 éven belül a meglévő haszonbérleti szerződés egyébként is lejárna, akkor az illetékmentesség érdekében nem szabad azt újra bérbe adni. Amennyiben pedig a vásárlástól még több mint 5 év van hátra a bérleti szerződésből, úgy csak akkor lesz illetékmentes a földvásárlás, ha a bérleti szerződés az 5. év vége előtt bármely okból megszűnik.

Jogszerűen – tehát az illetékmentesség megőrzése mellett – is el lehet azonban adni a megvásárolt földet a jelzett, legfeljebb 6 éves időtartamon belül. Ilyen értékesítés esetén akkor marad fenn az illetékmentesség, ha birtok-összevonási céllal kerül eladásra, ha kisajátítják, vagy ha valamely jogszabályban előírt közérdekű célra vásárolják meg (pl. egy önkormányzat veszi meg közérdekű erdőtelepítés céljára).

A felsorolt szabályok azonban nemcsak az illetékfizetés alóli mentességek szempontjából fontosak, hanem azért is, mert megsértésük esetén büntetésként kétszeres mértékű illetéket kell fizetni. Nevezetesen, ha nem a leírt módon történik a föld eladása, vagy a legfeljebb 6 éves időtartamon belül bérbeadása, illetve azon vagyoni értékű jog (haszonélvezeti jog) alapítása, akkor az alapesetben kirótt illeték dupláját kell megfizetni. 

2.) Termőföld ajándékozása és annak illetéke

Termőföldet ajándékozni a Földforgalmi törvény alapján közeli hozzátartozónak, valamely egyház vagy az állam javára lehet. Illetékfizetési szempontból az első eset releváns, a megajándékozottnak alapesetben a termőföld értékének 9%-át kell megfizetnie illetékként. Mentes az ajándékozási illeték alól a termőföld ajándékozása, amennyiben a megajándékozott (aki tehát csak közeli hozzátartozó lehet!) egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek vagy őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) tagjának minősül és a földet gazdaságátadási támogatás feltételeként, azzal összefüggésben kapja ajándékba. 

3.) Örökölt föld utáni illetékfizetés

Az adásvételekkel összemérhető nagyságrendben kerül új tulajdonoshoz termőföld öröklés útján, legyen szó törvényes vagy végintézkedésen (pl. végrendeleten) alapuló öröklésről (a termőföld-öröklésről szóló posztunk itt található: https://foldkorulipalya.blog.hu/2021/12/23/segitseg_termofoldet_orokoltem). Termőföld öröklése esetén az illeték mértéke az örökölt föld értékének 9%-a, ha pedig az örökös ŐCSG tagja, akkor 4,5%-a. Természetesen a földek öröklése esetén is érvényesíthető mentesség, a következők szerint: amennyiben az örökös a földet egy ÖCSG-tag örököstársának ellenérték fejében átengedi, úgy mentesül az illetékfizetés alól. 

4.) Illetékfizetés és mentesség a gyakorlatban

A fenti, kissé száraz elméleti szabály-ismertetés után nézzünk néhány gyakorlati példát, melyekből kiderül, hogy milyen tipikus esetekben kell illetéket fizetni és mikor lehet mentesülni ezen kötelezettség alól:

Példa termőföld örökléssel összefüggő illetékfizetési kötelezettségre:

Ha valaki egyedül örököl egy 8,5 millió Ft értékű földet, úgy 9%-os, azaz 765 ezer Ft-os illetéket kell fizetnie. Amennyiben ugyanezt a földet ketten öröklik és egyikük tagja egy ÖCSG-nek, úgy az ÖCSG-tag örököstárs 4,5%-os illetéket fizet a föld értékének fele után (191.250 Ft), a másik örököstárs pedig vagy 9%-os illetéket az ugyanekkora hányad után (382.000 Ft) vagy ha ellenérték fejében átadja az ÖCSG-tag örököstársa részére a saját tulajdoni hányadát, úgy 0 Ft illetékkötelezettsége keletkezik. Megjegyezzük, hogy 2023. január 1-jét követően ilyen esetekben is meg kell majd akadályozni az osztatlan közös tulajdon létrejöttét, melyre 1 éve lesz az örökösöknek.

Példák visszterhes vagyonátruházási illeték alóli mentességre:

Amennyiben valaki haszonbérleti szerződéssel terhelt földet vásárol és a szerződés a vevő tulajdonszerzését követő 3. év végén lejár, a tulajdonos pedig ezt követően nem adja bérbe ismételten a földet, úgy nem kell illetéket fizetnie (ha a földet a tulajdonszerzést követő 6. év végéig nem adja el és nem vonja ki művelés alól).

Ugyanígy nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket, ha a megvásárolt földet a tulajdonszerzést követő 4. évben egy elkerülő út megépítésének céljára kisajátítják.

Példa ajándékozási illetékre:

Ha egy végrendelet alapján örökölt, 3,9 millió Ft értékű földet a tulajdonosa a testvérének ajándékozza és a megajándékozott ehhez kapcsolódóan nem vesz igénybe gazdaságátadási támogatást (illetve nem őstermelő vagy egyéni vállalkozó, illetve nem ŐCSG-tag), akkor 9%-os, azaz 351.000 Ft illetéket köteles fizetni. 

A fenti példák is azt mutatják, hogy a termőföldek adásvételével, öröklésével és ajándékozásával összefüggő illeték-, illetve a kedvezmények mértékének precíz kiszámításához, vagy a mentesség érvényesítési lehetőségének meghatározásához egyidejűleg több tényezőt is figyelembe kell venni és minden esetet egyedileg kell megvizsgálni.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy kell-e és milyen mértékű illetéket fizetni a tervezett földügyleted után, esetleg javasolnál nekünk olyan további témákat, melyekről szívesen olvasnál a blogon, írj nekünk bátran a foldkorulipalya@gmail.com címre. Ha pedig a termőföldekhez vagy az agráriumhoz kapcsolódó reklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket és elküldjük egyedi hirdetési ajánlatunkat.

Szólj hozzá

illeték illetékkedvezmény öröklési illeték illetékfizetés illetékmentesség termőföld-öröklés termőföld-ajándékozás