2021. nov 25.

6+1 tipp, hogy megtudd, mennyit ér a földed

írta: Földmester
6+1 tipp, hogy megtudd, mennyit ér a földed

 

Eladnád a termőfölded?

Esetleg hitelt vennél fel és a földet használnád fedezetként?

Vagy csak érdekel, hogy mennyit változott a földed ára az elmúlt években?

Ezekhez mind szükséged van a föld értékének minél pontosabb meghatározására. Mutatjuk a megoldásokat:

 

Szerencsére ma már több ingyenes vagy olcsó lehetőség is rendelkezésedre áll, hogy minél pontosabban meg tudd határozni, mennyit is ér éppen a termőfölded, nézzük meg ezeket részletesen:

 

 

1.)Földár-statisztikák

 

Kézenfekvőnek tűnik először a Központi Statisztikai Hivatal termőföldár-adatbázisaira rákeresni, hiszen ez országos és régiós szinten, valamint művelési áganként is megmutatja az aktuális földárakat és azok változásait is. A https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/mgfoldarak/2020/index.html linkre kattintva érhető el a jelenleg legfrissebb (2020. évre vonatkozó) adatbázis, melyből a hazai földárak mellett külföldi értékeket is találsz és nemcsak vételárak, hanem például a bérleti díjak is fellelhetőek a dokumentumban.

 

2.)Termőföld-értéktérképek

 

Hasonló alapadatok felhasználásával készülnek a különböző termőföld-értéktérképek, melyeket szintén bárki ingyenesen elér online. Ezek az értéktérképek jellemzően részletesebb területi és művelési ágankénti bontásban is tartalmazzák az aktuális földárakat, így nagy segítséget nyújthatnak egy-egy térségben jellemző aktuális földár meghatározásában. A legismertebb ilyen értéktérképet a legnagyobb hazai bank teszi közzé és frissíti rendszeresen, ide kattintva elérhető a legfrissebb változat: https://www.otpbank.hu/OTP_JZB/file/OTP_Termofold_Ertekterkep_2021.pdf

 

3.)Az adóhivatal adatbázisa

 

Az első két pontban bemutatott adatbázisok alapvetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál fellelhető termőföldár-információkon alapulnak. Ezen adatokhoz szintén bárki hozzáférhet, az adatigénylést egy viszonylag könnyen kitölthető (külön kitöltési segédletet is találsz a www.nav.gov.hu oldalon), IG01 jelű igénylőlap kitöltésével el lehet indítani, és itt akár konkrét településeken megvalósult termőföld-adásvételi tranzakciók adataira is rá lehet kérdezni. Az eljárásért 7500 Ft alapdíjat kell fizetni, ezen felül pedig – ha csak a vételárra és a konkrét föld alapvető adataira vagy kíváncsi – ingatlanonként 25 Ft az adatszolgáltatás díja. Innen akár település-szintű termőföld-árakat is megtudhatunk, ami nagy segítség a pontos értékmegállapításhoz.

 

4.)Hirdetési oldalak

 

Az előző három pontban említett adatbázis közös jellemzője, hogy a NAV rendszerébe bekerült adásvételi szerződésekben szereplő vételárakat használja. A NAV-hoz viszont csak azt követően kerülnek az adásvételi szerződések, amikor a földhivatal bejegyzi a vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba. Mivel termőföldek esetében az adásvételi szerződés megkötése és a vevő tulajdonjogának tulajdoni lapra történő bejegyzése között akár egy év is eltelhet (hogy miért, arról a későbbiekben egy külön posztban írunk majd…), így ezek az adatbázisok sem tudják a legfrissebb földpiaci adatokat tartalmazni.

 

Ha tehát a legaktuálisabb jellemző földárakat szeretnéd tudni, akkor irány valamelyik népszerű hirdetési oldal, online piactér vagy tematikus facebook-csoport, ahol nagyon sokféle hirdetéssel találkozhatsz, termőföldeket is sokan hirdetnek eladásra. Ha ezek között a hirdetések között találsz a saját területedhez hasonló adottságokkal (méret, művelési ág, elhelyezkedés, stb.) és attól nem túl távol fekvő eladó földet, máris megtudhatsz egy irányárat, amelyet egy, a tiedhez hasonló területtel rendelkező tulajdonos szeretne megkapni a saját területéért. Ha több olyan aktuális hirdetésre is bukkansz, amely a te földedhez közel – kb. 50 kilométeren belül – fekvő hasonló területet hirdet, úgy máris vannak felhasználható adataid a saját földed aktuális árának meghatározására.

 

5.)Az adásvételi szerződések adatai

 

2020 júliusa óta valamennyi olyan adásvételi szerződést kötelező online közzétenni 60 napra, amely termőföldre vonatkozik. A szabály célja, hogy az elővásárlásra jogosultak élni tudjanak ezen jogosultságukkal, vagyis értesüljenek a földeladás tényéről. Mivel a szerződésekben foglalt adatokat 60 napig bárki ingyenesen elérheti a https://hirdetmeny.magyarorszag.hu/ oldalra kattintva, így nagyon könnyen tudunk aktuális földárakat találni az egész országból, ami szintén nagy segítség lehet a saját földünk aktuális értékének meghatározásában.  

 

6.)Értékbecslés

 

Ha bármely okból szakértőre bíznánk a földünk aktuális értékének meghatározását, akkor kézenfekvő egy ingatlanforgalmi értékbecslés készíttetése (figyelem: bankhitel igénylésekor termőföld fedezet esetén szinte biztos, hogy a bank készíttetni fog értékbecslést a területre!), ami általában néhány tízezer forintba kerül és találunk olyan szolgáltatót is, amely már online módon, néhány órán vagy 1-2 napon belül elkészíti és rendelkezésünkre bocsátja az értékbecslési szakvéleményt.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy ha az előző pontokban bemutatott adatbázisok segítségével viszonylag pontosan meg tudom határozni a földem értékét, akkor miért lenne szükségem egy értékbecslésre. Az értékbecslés készíttetése mellett két fő érv szól ebben a kérdéskörben: az egyik, hogy maga az értékbecslési szakvélemény egy olyan hiteles dokumentum, amelyet egy szakértő készített és így az abban foglaltakban jellemzően megbíznak mindazok, akik számára fontos a föld értéke, például a leendő vevő. A másik ok, hogy ugyan alapvetően a fentebb felsorolt adatokat használja fel az értékbecslés is az aktuális piaci ár meghatározásához, azonban ezeket az adatokat a konkrét ingatlan egyedi jellemzőivel súlyozza, vagyis képes egyediesíteni az értéket az adott földterületre.

 

+ 1 tipp

 

A legtöbb friss információt mindig helyben kell keresni, így van ez a földáraknál is: az adott termőföld fekvése szerinti településen – akkor is, ha mi magunk nem ott élünk – mindig megtudhatjuk a legaktuálisabb földárakat. Tehát ha már minden elérhető adatbázist végigböngésztünk, minden összehasonlító árinformációt beszereztünk és még vannak bennünk kétségek, vagy ellenőrizni szeretnénk a saját számításunk hitelességét, akkor irány a helyi bolt vagy kocsma, és tessék megkérdezni az ott élő embereket az aktuális helyi földárakról.

 

Az e posztban leírt módszerek közül érdemes minél többet párhuzamosan alkalmazni a pontos földérték-meghatározáshoz. És ha magunk is meglepődünk azon, hogy milyen sokat is ér jelenleg a földünk, akkor vajon érdemes-e eladni vagy inkább tartogatni még évekig (ha megtehetjük) mert további áremelkedés várható? Vagyis folytatódik-e a jövőben is a földpiaci áremelkedés vagy más tendenciák is láthatók? Mindezekről egy következő posztban írunk majd részletesen.

Ha Neked is van „földügyed”, termőfölddel kapcsolatos egyedi problémád, melyre megoldást keresel, vagy javasolnál olyan témát, amelyről szívesen olvasnál, írj nekünk a foldkorulipalya@gmail.com címre.

 

Szólj hozzá

földár termőföld értéktérkép földpiac KSH-földár földérték