2022. sze 07.

Breaking: elindult az állami földprogram „light”

írta: Földmester
Breaking: elindult az állami földprogram „light”

Friss hír, hogy a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) újabb földértékesítési hirdetményt tett közzé, amely alapján 2022. október 7-ig lehet vételi ajánlatot tenni legfeljebb 10 hektáros méretű állami földekre vagy ilyen térmértéket meg nem haladó méretű állami tulajdoni hányadra. A bejelentés 6625 hektár állami föld eladásra történő meghirdetéséről szól, ami így önmagában kecsegtetően hangzik, de nézzük a részleteket. A meghirdetett földek – 52 oldalas – listája a következő linken érhető el: https://www.nfk.gov.hu/doc/Hirdetm%C3%A9ny%202022.%20I.%20%C3%BCtem.pdf

A közzétett adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a 6625 hektár (nagyságúnak meghirdetett) föld összesen 4789 db helyrajzi számot jelent, vagyis átlagosan 1,38 hektáros területű földek kerültek meghirdetésre. Az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának fontosságát is hangsúlyozza az Agrárminisztérium sajtóközleménye ezen hirdetmény kapcsán. Ehhez képest az összes meghirdetett földrészlet alig 29%-a, 1384 db meghirdetett állami tulajdoni hányad található osztatlan közös tulajdonú ingatlanban. Bizonyosan maradt tehát még bőven „tartalék”, azaz eladásra hirdethető állami földek között, főleg az osztatlan közös tulajdonú földek állami tulajdoni hányadai esetén. Vagyis most nem történt más, minthogy az állam közzétette a 10 hektáros mérethatár alatt eladható földjeinek egy részét, amelyekre egyébként eddig is tehetett bárki vételi ajánlatot, csak magának kellett kitalálnia, hogy az adott föld éppen eladó-e vagy sem. Ami már önmagában is érthetetlen, hiszen az állam részéről alapvető szolgáltatás kellene, hogy legyen az eladó állami földek valamennyi releváns adatának folyamatos közzététele. Az állami földértékesítési program – talán nem ennyire „light” verziójú – folytatása várható tehát a későbbiekben, tekintettel arra, hogy az állam 2023-ban 300 milliárd forintos bevételt vár állami földek értékesítéséből (az erről szóló bejegyzésünket itt találod: https://foldkorulipalya.blog.hu/2022/06/12/igy_nem_vasarolhatsz_majd_allami_foldet_2023-ban ).

A közzétett, elvárt minimális árakra pillantva jellemzően a piaci árakkal arányban lévő limitárakat találunk, de vannak kiugróan drágán meghirdetett földek is a csomagban. Sajnos a művelési ágakat nem tartalmazza a hirdetmény, ami azért elég releváns információ lett volna és talán 2022-ben jogos igényként merülhet fel az információra éhes potenciális földvásárlók részéről. Az érdeklődők tájékozódását segítheti, ha a meghirdetett földrészletek pontos helyét meg tudják határozni. Ebben segíthet a MePAR-rendszer vagy az ügyfélkapu segítségével ingyenesen használható közműtérkép is, amely itt található: https://www.e-epites.hu/kozmuvek

Arról nincs hír, hogy a földvásárlásokat bármilyen kedvezményes hitel segítené, ami magasabb vételárak, vagy több föld egyidejű vásárlására irányuló szándék esetén csökkentheti a tényleges érdeklődők számát. Jó hír viszont, hogy sok az 1 hektár alatti méretű meghirdetett föld és ezek kapcsán az NFK fizeti az értékbecslés költségeit és ugyanezen mérethatárig földműves regisztráció nélkül is lehet vételi ajánlatot tenni.

Ajánlatot tenni az NFK elektronikus pályázati rendszerén keresztül lehet, ügyfélkapus regisztrációval, ide kattintva: https://epr.nfk.gov.hu/ Október 7-ig tehát hajrá, közel 5000 db termőföldből lehet böngészni és ne feledjük, ha valaki bármely okból lecsúszna a pályázati határidőről, elővásárlóként a majdani szerződés-kifüggesztések során is megpróbálhat tulajdont szerezni a most meghirdetett állami földek valamelyikén.

Ha kérdésed merült fel vagy segítségre van szükséged a 10 hektár alatti méretű állami földek tervezett megvásárlása kapcsán, úgy várjuk megkeresésed a foldkorulipalya@gmail.com címre. Ha pedig javasolnál további témákat, melyekről szívesen olvasnál, vagy a termőföldekhez, az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatás- vagy termékreklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket!

Szólj hozzá

földpályázat földértékesítés osztatlan közös Nemzeti Földügyi Központ állami földprogram 10 hektár