2021. dec 10.

Ha erdőd van, erről tudnod kell!

írta: Földmester
Ha erdőd van, erről tudnod kell!

 

Fontos határidő közeleg az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók életében. Ha nem akarsz lemaradni és szeretnéd tudni, mi a dolgod, olvass tovább!

Megszűnnek a régi megbízási szerződések

2021. december 31-én törvény erejénél fogva hatályukat vesztik azok az erdőművelésre vonatkozó megbízási szerződések, amelyeket még a „régi” Erdőtörvény (1996. évi LIV. törvény) alapján, vagy azt megelőzően kötöttek. Ez azt jelenti, hogy az erdőtulajdonosoknak legkésőbb ettől az időponttól gondoskodniuk kell arról, hogy az erdészeti hatóságnál bejelentsék az új erdőgazdálkodót, illetve az erdő művelésének, hasznosításának további módját.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Az Erdőtörvény (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény) immár 4 éve lehetővé teszi, hogy az említett régi megbízási szerződéseket bármelyik fél 60 napos határidővel felmondja. Vélhetően sokan éltek is ezzel a lehetőséggel és mostanra alig maradt olyan megbízási szerződés, amely ténylegesen a törvény erejénél fogva szűnne meg 2021 utolsó napján.

Hogyan tovább?

2021. július 1-je óta vannak érvényben azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek alapján az erdőtulajdonosok eldönthetik, hogy a korábbi erdőhasznosítási szerződéseik helyett milyen típusú hasznosítási formát és szerződéses konstrukciót részesítenek előnyben.

Saját maguk hasznosíthatják az osztatlan közös tulajdonnal érintett erdőket a tulajdonosok, amennyiben egy polgári jogi társaságot hozna létre és az azt képviselő tulajdonostársat erdőgazdálkodóként bejelentik az erdészeti hatósághoz.

Erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződést is köthet az erdőterület tulajdonosa. Ez egy, a mezőgazdasági haszonbérleti szerződéssel szinte megegyező szerződéstípus, tehát legfeljebb a termelési időszak lejáratát (vágásérettségi kort)követő 10. év végéig szóló, vagy ha ez nem határozható meg, akkor legfeljebb 50 éves időtartamra köthető. A lényege, hogy a tulajdonostársak 2/3-ának támogatása kell a megkötéséhez és csak olyan erdészeti szakirányító vállalkozással köthető, amely megfelel az Erdőtörvény vonatkozó végrehajtási rendeletében leírt feltételeknek. A vállalkozás lesz tehát az erdőgazdálkodó, amely haszonbérleti díjat köteles fizetni a tulajdonosoknak, cserébe a szerződés lejártakor az erdőt olyan állapotban kell visszaadnia, hogy azon az erdőgazdálkodás folytatható legyen. Ez utóbbi kitétel természetesen akár az erdő véghasználat (a fák akár teljes kivágása) utáni visszaadását is jelentheti, a szerződés lejáratától és az abban foglalt elszámolási kötelezettségektől függően.

Erdőgazdálkodási integráció keretében is hasznosíthatók az erdők, ahol az integrátor (ugyanolyan feltételeknek megfelelő erdészeti szakirányító vállalkozás, mint az erdőgazdálkodási haszonbérletnél) egy legalább 10, legfeljebb 50 évre megkötött integrációs szerződés alapján vállalja az erdőgazdálkodói feladatokat, jellemzően egy nagyobb, önálló erdőgazdálkodási egységet magában foglaló területen, cserébe járadékot fizet a tulajdonosoknak.

Erdőkezelési szerződés alapján pedig az előzőekben vázolt feltételeknek megfelelő erdészeti szakirányító vállalkozás vállalhatja egy-egy önálló erdőgazdálkodási egységnek minősülő erdőterület kezelését, a tulajdonos javára, de a saját nevében eljárva. Az erdőkezelőt a tevékenységéért a felek által meghatározott díj illeti meg, és ez a szerződés akár határozatlan időre is köthető. Az erdőgazdálkodás során elért jövedelmet ebben a szerződéses konstrukcióban a tulajdonos jogosult természetben (vagyis akár faanyagban) kérni. Fontos további előírás, hogy az erdőkezelési szerződés 12 hónap elteltével mondható fel a rendes felmondás közlésétől.

Melyik a legjobb szerződési forma?

Ez sok tényezőtől függ, minden egyes erdőterület más és más tulajdonságokkal, eltérő tulajdonosi struktúrával rendelkezik, mások a tulajdonosok szokásai (pl. ha eddig mindig az egyik tulajdonostárs volt a bejelentett erdőgazdálkodó, akkor ezt a hagyományt szeretnék folytatni, stb.). Éppen ezért minden erdőtulajdonosnak vagy tulajdonosi közösségnek magának kell eldöntenie, hogy milyen formában kívánja a jövőben hasznosítani a területét: maguk hasznosítanák vagy bevonnának ebbe egy szakértő vállalkozást, rövidebb vagy hosszabb időtávra köteleződnének-e el, tervezik-e a jövőben megszüntetni az osztatlan közös tulajdoni formát (amelyre immár minden jogszabályi lehetőség adott!), milyen gyakorisággal szeretnének jövedelemhez jutni az erdőgazdálkodás eredményeként és sok más, hasonlóan fontos körülményt kell mérlegelni a döntés során.

Bízunk benne, hogy ezzel a rövid áttekintéssel egy kis szakmai segítséget tudtunk nyújtani az erdőgazdálkodással kapcsolatos megalapozott tulajdonosi döntésekhez!

Ha az erdőddel kapcsolatos problémádra keresel választ és segítségre van szükséged, vagy javasolnál nekünk további olyan „földkörüli” témákat, melyekről szívesen olvasnál a blogon, írj nekünk bátran a foldkorulipalya@gmail.com címre.

 

 

<!-- [if gte mso 9]> <

Szólj hozzá

integráció erdőkezelés megbízási szerződés haszonbérlet erdő hasznosítás erdő határidő