2022. okt 04.

Újabb földeket hirdet eladásra az állam

írta: Földmester
Újabb földeket hirdet eladásra az állam

A Nemzeti Földügyi Központ közzétette a honlapján a szeptemberben indult (https://foldkorulipalya.blog.hu/2022/09/07/breaking_elindult_az_allami_foldprogram_light), 10 hektár alatti méretű földeket és állami tulajdoni hányadokat tartalmazó állami földértékesítési program második és harmadik hirdetményét is. A két újabb hirdetményt egyidejűleg tette közzé az NFK, a most meghirdetett földekre szintén elektronikus úton, legkésőbb 2022. október 30-ig lehet pályázatot benyújtani. A napokban közzétett két új hirdetmény közt a legfontosabb különbség, hogy a másodikban található 411 darab ingatlan estében még közzétette az NFK az elvárt minimális ajánlati árakat, míg a harmadik hirdetményben található további 1923 db földrészlet vagy tulajdoni hányad estében nem. Vagyis utóbbi ingatlanok kapcsán a pályázóknak kell vételi ajánlatot tenniük, nincsenek előzetesen meghatározott, elvárt limitárak, a hirdetmény szövege szerint az értékbecslések csak később – és nyilván csak a vételi ajánlattal érintett földekre – készülnek majd el.

További újdonságként megjelentek budapesti ingatlanok is az eladásra hirdetett földek között, igaz csak a XV. és a XXIII. kerületből, emellett érdekesség, hogy a harmadik hirdetményben feltűnően sok a művelés alól kivett terület, azaz tanyákat, majorságot, kivett beépítetlen területeket, de számos kivett utat is találni a hirdetményi listában. Az osztatlan közös tulajdoni hányadok aránya nem növekedett a két új hirdetményben sem, így a program ezután sem jelent érdemi előrelépést a földeken fennálló osztatlan közös tulajdoni forma felszámolása érdekében.

A második hirdetmény letölthető innen:

https://www.nfk.gov.hu/doc/Hirdetm%C3%A9ny_2022.%20II.%20%C3%BCtem.pdf

A harmadik hirdetmény pedig itt érhető el:

https://www.nfk.gov.hu/doc/Hirdetm%C3%A9ny_2022.%20III.%20%C3%BCtem.pdf

Az első ütemben közzétett hirdetmény szerinti földekre tehát október 7-ig, míg a második és harmadik hirdetményben szereplő ingatlanokra pedig október 30-ig tehet vételi ajánlatot bármely arra jogosult személy. Az 1 hektár alatti méretű állami tulajdonú földekre és tulajdoni hányadokra továbbra is az állam fizeti az értékbecslési költségeket. A földvásárlást támogató kedvezményes hitelről továbbra sem hallani, így a vásárlásokat saját erőből, esetleg banki utófinanszírozás segítségével tudják finanszírozni a reménybeli földvásárlók.   

Ha kérdésed merült fel vagy segítségre van szükséged a 10 hektár alatti méretű állami földek tervezett megvásárlása kapcsán, úgy várjuk megkeresésed a foldkorulipalya@gmail.com címre. Ha pedig javasolnál további témákat, melyekről szívesen olvasnál, vagy a termőföldekhez, az agráriumhoz kapcsolódó szolgáltatás- vagy termékreklámodat szeretnéd elhelyezni a blogon, akkor is keress minket!

Szólj hozzá

hirdetmény második ütem földpályázat EPR NFK állami földeladás harmadik ütem